KERAMIEK BLOEMPOTTEN

Wie maakt toch die prachtige keramiek bloempotten uit jullie eigen collectie? Het is een vraag die regelmatig aan ons wordt gesteld. Wij van Oasegroen willen alleen het allerbeste en laten daarom onze potten maken in Vietnam.

Veel mensen weten niet dat Vietnam de bakermat van het pottenbakken is. Het is een traditie die duizenden jaren teruggaat. Lang voordat Chinezen de techniek overnamen, maakten Vietnamezen al prachtige objecten van aardewerk.

Niet vreemd, want de beste klei voor keramiek is kaolinite en dat is in Vietnam ruimschoots voorradig. De hoge kwaliteit van de klei zorgt voor duurzame en sterke producten.


Keramiek bloempotten

Familiebedrijf

De keramiek bloempotten van Oasegroen komen uit een oude pottenbakkerij. Het is een familiebedrijf met specialisten die alle kennis en kunde van dit ambacht al eeuwenlang van generatie op generatie doorgeven. Wij hebben de bloempotten uit onze eigen collectie zelf ontworpen.

Voor de productie hebben we steeds nauw overleg met de familie. Regelmatig bezoeken we de pottenbakkerij, zodat we de kwaliteit van onze producten kunnen garanderen.

Terracotta pot productie
Terracotta potten van klei
Terracotta potten mal

“Door allerlei natuurkundige processen verandert de klei permanent in een harder, sterker materiaal: keramiek. Deze keramiek potten van Oasegroen, met een gewone of een bijzondere glazuurlaag, gaan levenslang mee en zijn zowel binnen als buiten te gebruiken.”


Terracotta bloempotten mal voorbereiden
Terracotta pot voorbereiden
Terracotta pot voorbereiden oven
Terracotta pot voorbereiden pottenbakkerij

Werkomstandigheden

Tijdens die bezoeken kijken we ook naar de werkomstandigheden. Het keramiekambacht is een eeuwenoude Vietnamese traditie, met eigen gewoontes en werkwijzen. Dat respecteren we. Tegelijkertijd vinden de familie en wij het belangrijk dat alle medewerkers veilig en gezond hun werk kunnen doen.

Wij van Oasegroen staan voor eerlijk keramiek, gemaakt door ambachtslieden die elke dag naar volle tevredenheid in de pottenbakkerij werken.

Keramiek potten voorbereiden

Keramiek potten voorbereiden oven

Geschiedenis

Cát Tiên is niet alleen een district in het zuiden van Vietnam, oorspronkelijk is het ook de naam van een Vietnamese stam die het pottenbakken naar een hoger niveau tilde.

Tussen de vierde en negende eeuw van onze jaartelling introduceerden deze oude meesters nieuwe kleuren, texturen en technieken uit andere culturen, zoals Cambodja en India. Ze mengden verschillende technieken, materialen en methodes en kwamen zo tot belangrijke innovaties.

Het beroemde Oosterse blauwwitte aardewerk en terracotta zijn daar mooie voorbeelden van. De Cát Tiên pottenbakkers exporteerden hun keramiek naar heel Azië. Maar hun stijl en producten werden ook weer gekopieerd door keramisten uit Perzië, Java en natuurlijk China.

Keramiek en glazuur
Keramiek en glazuur aanbrengen
Keramiek pot glazuur
Keramiek pot glazuren

Dragon kiln oven

De oven is het middelpunt van elke pottenbakkerij. In het familiebedrijf waarmee we samenwerken gebruiken ze een traditionele Vietnamese dragon kiln oven die al meer dan driehonderd jaar wordt gebruikt.

Een dragon kiln lijkt op een grote draak, waarbij de lange, taps toelopende stenen tunnel het lichaam vormt, de schoorsteen op de staart lijkt en de brede voorkant is de vuurspuwende kop.

Als de kleipotten klaar zijn, wordt de oven er helemaal mee gevuld, afgewisseld met houtstapels. Hierna wordt het hout aangestoken en de ingang van de oven dichtgemaakt.


Productie keramiek bloempot glazuren
Productie keramiek bloempot glazuur aanbrengen
Keramiek bloempotten kleuren
Keramiek potten kleuren
Geglazuurd keramiek verven
Geglazuurd keramieke bloempotten verven
Keramieke bloempotten productie glazuren

Duurzame keramiek potten

Als het vuur sterker wordt, komt uit alle kieren en gaten van de oven as, rook en vuur: onze draak is boos! Na een tijdje gaat het vuur smeulen en lopen de temperaturen op tot wel 1400 graden. Het afbakken duurt weken en al die tijd staan de kleipotten in de oven.

De extreme temperaturen zorgen ervoor dat al het water uit de klei verdampt. Door allerlei natuurkundige processen verandert de klei permanent in een harder, sterker materiaal: keramiek. Na het bakproces worden de keramiek potten langs en op de oven gezet om uit te harden.

Het eindresultaat is een bijzonder duurzaam product. Deze keramiek potten van Oasegroen, met een gewone of een bijzondere glazuurlaag, gaan levenslang mee en zijn zowel binnen als buiten te gebruiken.

Dragon kiln
Dragon kiln ceramics
Dragon kiln oven
Keramiek potten vietnam
Keramiek productie bloempotten vietnam

OASEGROEN

Wordragensestraat 38
5324 JM   Ammerzoden
Google maps

openingstijden showroom

Maandag 13.00 - 17.00
Dinsdag 13.00 - 17.00
Woensdag 13.00 - 17.00
Donderdag 13.00 - 17.00
Vrijdag 10.00 - 17.00

contact

We zijn op werkdagen bereikbaar van
08.30 - 17.00 uur en helpen je graag.

WhatsApp
+31 73 2032739
contact@oasegroen.nl

© Copyright Oasegroen | Privacybeleid