Grote kamerplanten kopen?

Ja, natuurlijk moet je grote kamerplanten kopen! Ze horen in elke woning en in elk kantoor. Waarom? We kennen allerlei redenen waarom grote kamerplanten een rol moeten spelen in ieders leven. Hieronder gaan we daar dieper op in. Hopelijk kunnen we ook jou overtuigen, want ergens op deze wereld is er een grote kamerplant die op jou wacht. Bijvoorbeeld bij Oasegroen, in combinatie met een fantastische pot. En zeg nou niet: ‘Ik heb de ware al gevonden’. Het mooie is namelijk dat er in jouw hart genoeg plek is voor talloos veel grote kamerplanten om hartstochtelijk van te houden.


Grote kamerplanten kopen

Dit is ware liefde voor grote kamerplanten

Een prachtig voorbeeld van grote plantenliefde is Jennifer Coates uit Los Angeles die samenwoont met inmiddels ruim honderd kamerplanten. Elke morgen maakt ze meteen vanuit bed een rondje langs al haar ‘green darlings’. Ze is niet de enige. Amerikanen, Europeanen en dus ook Nederlanders geven steeds meer geld uit aan grote kamerplanten. Vooral jonge mensen blijkt uit Amerikaans onderzoek, in de leeftijd van 18-34 jaar. Het mooie is dat een flink deel van die prachtige planten uit Nederland komt. Bijvoorbeeld de Strelitzia. Wij zijn als land één van de grootste exporteurs op het gebied van kamerplanten en toonaangevend in de wereld. We verdienen er met z’n allen vele miljarden mee.

Grote cactus kopen

Een stukje geschiedenis van onze kamerplanten

Onze kennis van, en ervaring met kamerplanten komt niet uit de lucht vallen. Het is historisch zo gegroeid vanuit ons koloniale verleden. Een voorbeeld daarvan is de stichting van een botanische tuin in wat ooit Nederlands-Indië heette. De naam: ’s Lands Plantentuin te Buitenzorg. Vele plantkundigen en andere ontdekkingsreizigers stuurden hier exemplaren van nieuw ontdekte planten naar toe. Johannes Elias Teijsmann was in de negentiende eeuw een beroemd botanicus en directeur van Buitenzorg. Hij ontdekte in Zuidoost-Azië maar liefst 133 verschillende planten. Sommige ervan zijn nu bekende grote kamerplanten, waaronder enkele palmen en leden van de Aronskelk familie. Buitenzorg bestaat nog steeds. Onder de naam Kebun Rayar Bogor is het een wereldberoemde botanische tuin en een populaire toeristische trekpleister op Java, Indonesië. Het is er prachtig. Je moet echt gaan kijken als je in de buurt bent.

Zonder planten is een huis kaal en kil

Allemaal mooi die geschiedenis en zo, maar waarom kopen mensen eigenlijk grote kamerplanten? Tot 2017 bestond het productschap Tuinbouw en die heeft in 2010 antwoorden gevonden op die vraag. De informatie is te vinden via Groen Kennisnet onder de titel ‘Waarom mensen planten in huis hebben’. Belangrijkste conclusie: De meeste mensen vinden een huis zonder planten kaal en kil. Met een grote kamerplant wordt je huis meer eigen, persoonlijker, vriendelijker. Met planten haal je ook leven in huis. Leven, waar jij als bewoner verantwoordelijk voor bent. En dat vinden veel mensen blijkbaar een prettige gedachte.

Grote kamerplanten in huis, gelukkig zijn zonder zorgen

Het is leuk en interessant enkele citaten van deelnemers aan het onderzoek hier weer te geven. Een mevrouw zei: “Het huis is veel fijner met al die planten. Gewoon even in stilte kijken naar mijn Anthurium. Ik voel me nu prettiger, en rustiger…”. Iemand anders: “Planten betekenen kleur, leven, mooi. Gelukkig zijn, zonder zorgen. Dat alles goed komt uiteindelijk. Ik geniet bijvoorbeeld van de Bananenplant in onze woonkamer. Al dat groen geeft mij het gevoel van vakantie. Lekker vrij zijn, even geen verplichtingen, alles rustig. Zonder stress en rennen. Een heel fijn gevoel.” Een derde dame liet weten: “Planten horen erbij en als ze het goed doen dan ben ik ook altijd heel erg blij, dan voel ik echt liefde. Zeker voor mijn Philodendron Xanadu. Ik praat ook tegen ze, zo van ‘bedankt dat je het zo goed doet’. Het is bijna een soort liefdesverhouding.” Jennifer Coates uit Los Angeles zal het helemaal met de dame in kwestie eens zijn.

NASA-onderzoek grote kamerplanten

Een andere belangrijke reden waarom mensen grote kamerplanten kopen is dat ze de lucht zuiveren in huizen, kantoren en andere afgesloten ruimtes. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA leverde in september 1989 het bewijs daarvoor. Het onderzoek had de titel: “Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement”. Belangrijkste conclusie: ‘Grote planten zuiveren de lucht. Als je mensen ruimtereizen laat maken, moet je er dus voor zorgen dat een natuurlijk “life support system” meegaat’. Klinkt logisch, maar hoe doen ze dat? Sturen ze een astronaut de ruimte in met een Ficus? Lanceer je Strelitzia’s in een baan om de aarde? Ruimtereizen met een bosje Philodendrons?

Vervuilende stoffen in huis zorgen voor gezondheidsklachten

Nu veel mensen langdurig thuiswerken vanwege Corona, neemt het aantal vage gezondheidsklachten toe. Hoofdpijn, kortademigheid, geïrriteerde ogen, droge mond en meer. Oorzaak: onze woning. Die produceert bijvoorbeeld formaldehyde en andere vluchtige organische stoffen (VOS) afkomstig uit meubels, verf en lijm. Fijnstof uit kachels. Radongas uit bouwmaterialen zoals stenen en beton. Fijn om te weten dat grote kamerplanten deze stoffen uit de lucht filteren en zuurstof produceren. Dat blijkt ook uit onderzoeken van Wageningen Universiteit. Iedereen die last heeft van genoemde symptomen moet direct grote kamerplanten kopen. Het werkt genezend.

Je kunt frisse lucht laten groeien

Kamal Meattle uit India leverde het bewijs. Hij werd ziek van de slechte lucht in Delhi wat zich uitte in een hele reeks gezondheidsklachten. Met het NASA-rapport in de hand besloot hij te onderzoeken hoe hij zichzelf zou kunnen genezen. Tijdens die studie ontdekte hij hoe je ‘frisse lucht kunt laten groeien’. In zijn indrukwekkende TED-talk ‘How to grow fresh air’ vertelt hij hoe het hem lukte zijn gezondheid drastisch te verbeteren. Minder oogirritatie, minder hoofdpijn, betere longcapaciteit. Allemaal dankzij makkelijk te onderhouden grote kamerplanten.

Top 5 luchtzuiverende kamerplanten

De kernboodschap van Kamal Meattle is dat de lucht in een woning of een kantoor geoptimaliseerd kan worden. Simpelweg door in die ruimte voldoende grote kamerplanten te plaatsen. Hoe gezond het binnenklimaat bij jou thuis is, bepaal je dus helemaal zelf. Kamal noemt een aantal bijzondere groene zuurstoffabriekjes en mini luchtzuiveringsinstallaties bij naam. Het gaat om de palm zoals onze Rhapis excelsa, ook bekend als de stokpalm. Verder de Scindapsus Epipremnum aureum en de Sansevieria moonshine ofwel de Vrouwentong. Wat ons betreft past wereldkampioen lucht zuiveren Dracaena janet craig ook in dat rijtje. Net als de Spathiphyllum sensation die in het Nederlands Lepelplant heet. Zo heb je dus een geweldige top 5 van luchtzuiverende grote kamerplanten.

Grote kunstplanten voor binnen, als je geen groene vingers hebt

Wij gunnen iedereen een gezuiverd binnenklimaat en een liefdesrelatie met zijn of haar kamerplanten. Maar hoe zit het met mensen die op de één of andere manier allergisch zijn voor planten? Of als je helemaal geen tijd hebt om voor je planten te zorgen? Of als je heel vaak weg bent? En hoe zit het met de planten in vakantiehuisjes? Wat moet je doen als je absoluut geen groene vingers hebt? Als een plant al slap gaat hangen als ie jou ziet? Wat als in jouw omgeving zelfs een Cactus crepeert, de Yucca ‘jakkie’ zegt en de Pleomele protesteert? Dan zijn er gelukkig grote kunstplanten voor binnen.

Grote kamerplanten in huis

Synthetische planten als grote kunst!

Het mooie van grote kunstplanten voor binnen is dat ze hetzelfde rustgevende effect hebben als gewone grote kamerplanten. Kunstplanten worden ook synthetische planten genoemd, artificial plants of nep planten, maar eigenlijk doe je ze daarmee tekort. De nieuwste generatie kunstplanten is eigenlijk alleen nog door topkwekers of specialistisch ongedierte van echt te onderscheiden. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze artifcial orchideeën en varenmix. Wat dacht je van deze Scindapsus klimplant of deze geweldige Philodendron Monstera. Dat is toch grote kunst?!

Even ruiken en voelen aan de grote kunstplanten

Bezoekers zijn vaak nieuwsgierig naar de kunstplanten in onze showroom. Geen wonder, want het ziet er allemaal zo levensecht uit. Is dat echte bloesem of lijkt dat maar zo? Wat een inventief gesnoeid bonsaiboompje, die is toch zeker wel echt? Nee hoor, prachtig nagemaakt. We hebben een hele afdeling met allemaal kunstplanten. Veel mensen hebben de neiging even aan een plant te ruiken of te voelen. Ze willen op die manier zichzelf overtuigen. En altijd als ze het weten, verschijnt er een mooie glimlach op hun gezicht.

Grote kunstplanten zijn gewild

Grote kamerplanten zijn enorm in trek bij heel veel mensen. Tegelijkertijd is de interesse in kunstplanten ook flink gegroeid. Dat is niet vreemd, want de voordelen zijn legio. En dan maakt het niet of je kunstplanten voor kantoor zoekt of kunstplanten voor thuis. Ze doen gewoon wat ze moeten doen: zorgen voor een relaxte groene omgeving. Geen stress weet je wel. Zo kun jij geconcentreerd je werk doen of volledig ontspannen op de bank liggen omgeven door je nieuwe groene vrienden.

De voordelen van kunstplanten, weinig onderhoud

Niet iedereen is een even gepassioneerd groenverzorger. Genoeg mensen die aarzelen met het kopen van een grote kamerplant, omdat ze weten: straks staat ie geel/bruin in een hoekje te verdorren. Dan wacht alleen nog een enkele reis naar de eeuwige GFT-velden. Dat wil je een levend wezen niet aandoen. Dus koop je een kunstplant. Die hebben haast geen onderhoud nodig. Ze zijn niet bevattelijk voor besmettelijke ziekten, ze verwelken niet, vragen niet om water, of mest. Kunstplanten hoef je niet te verpotten, een praatje om beter te groeien is niet nodig. Je kunt gewoon op vakantie, zonder eerst de buren lief aan te hoeven kijken, hopend dat ze jouw groen gaan verzorgen. Wat dan wel? Simpel, af en toe stof afnemen en heel soms even reinigen met een speciaal middel. Et voila: jouw prachtige grote kunstplant straalt en blinkt en oogt zo gezond alsof ie midden in de jungle staat.

Kunstplanten, nog meer voordelen

Het nadeel van kamerplanten is dat je ze niet zomaar overal kunt neerzetten. Koop je in een opwelling een Olifantsoor, past ie niet op de vensterbank, want te koud. Of de luchtvochtigheid binnen is niet helemaal optimaal. Je moet bij elke aankoop altijd eerst even nadenken. Het voordeel van kunstplanten is dat je ze overal kunt neerzetten. Ze zijn absoluut niet kieskeurig. Donker of licht, fris of warm, winderig of wat vochtig, het maakt allemaal niet uit. Ze hebben geen schimmels of bacteriën, produceren geen pollen. Kunstplanten veroorzaken ook geen allergische reacties zoals hooikoorts. Ze zijn niet giftig, wat fijn is als je huisdieren en/of kinderen hebt. Kunstplanten blijven gewoon altijd mooi. Wat wil je eigenlijk nog meer?