Grote kamerplanten kopen doe je natuurlijk bij Oasegroen. Maar waarom zou je grote planten kopen? We kennen verschillende redenen waarom grote kamerplanten een rol moeten spelen in ieders leven. Waarom ze thuishoren in elke woning en in elk kantoor.
Hieronder gaan we daar dieper op in. Hopelijk kunnen we ook jou overtuigen. Want ergens op deze wereld is er een grote kamerplant die op jou wacht.
Zeg nou niet: ‘Ik heb de ware al gevonden’. Het mooie is namelijk dat er in jouw hart genoeg plek is voor talloos veel mooie grote kamerplanten om hartstochtelijk van te houden.
Een prachtig voorbeeld van grote plantenliefde is Jennifer Coates uit Los Angeles. Zij woont samen met inmiddels ruim honderd kamerplanten. Elke morgen maakt ze meteen vanuit bed een rondje langs haar ‘green darlings’.
Planten komen voor haar op de eerste plaats. Maar zij is niet de enige. Amerikanen, Europeanen en dus ook Nederlanders geven steeds meer geld uit aan grote kamerplanten. Vooral jonge mensen in de leeftijd van 18-34 jaar, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Het mooie is dat een flink deel van alle grote kamerplanten uit Nederland komt. Vers van de kweker. Een voorbeeld daarvan is de prachtige paradijsvogelbloem Strelitzia.
Wij zijn als land één van de grootste exporteurs op het gebied van kamerplanten en toonaangevend in de wereld. We verdienen er met z’n allen vele miljarden mee.
Al die Nederlandse kennis en ervaring met kamerplanten komt niet uit de lucht vallen. Het is historisch zo gegroeid vanuit ons koloniale verleden. Een voorbeeld daarvan is de stichting van een botanische tuin in wat ooit Nederlands-Indië heette. De naam: ’s Lands Plantentuin te Buitenzorg.
Vele plantkundigen en andere ontdekkingsreizigers stuurden hier exemplaren van nieuw ontdekte planten naartoe. Johannes Elias Teijsmann was in de negentiende eeuw een beroemd botanicus en directeur van Buitenzorg.
Hij ontdekte in Zuidoost-Azië maar liefst 133 verschillende planten. Sommige ervan zijn nu populaire kamerplanten, waaronder leden van de Aronskelkfamilie en enkele palmen.
Deze plantentuin bestaat nog steeds. Onder de naam Kebun Rayar Bogor is het een wereldberoemde botanische tuin en een populaire toeristische trekpleister op Java, Indonesië. Het is er prachtig. Je moet echt gaan kijken als je in de buurt bent.
Mooi die geschiedenis, maar waarom kopen mensen eigenlijk grote kamerplanten? Tot 2017 bestond het Productschap Tuinbouw. Die vond in 2010 antwoorden op die vraag.
Belangrijkste conclusie is dat de meeste mensen een huis zonder een paar grote planten kaal en kil vinden. Groene kamerplanten maken je huis meer eigen, vriendelijker. Ze hebben dus een positief effect.
Met planten haal je ook leven in huis. Leven, waar jij als bewoner verantwoordelijk voor bent. En dat vinden veel mensen een prettige gedachte.
Het is leuk en interessant enkele citaten van deelnemers aan het onderzoek weer te geven. Een mevrouw zei: “Het huis is veel fijner met al die bloeiende kamerplanten. Gewoon even in stilte kijken naar mijn Anthurium of mijn Aloë Vera. Ik voel me nu prettiger en rustiger.”
Iemand anders: “Dankzij planten ben ik gelukkig. Ik geniet van de Bananenplant in onze woonkamer en van een bloeiende plant met roze bloemen waarvan ik de naam niet weet. Al het groen geeft mij een vakantiegevoel. Alles rustig, zonder stress.”
Een derde dame liet weten: “Planten horen erbij. Als ze het goed doen, voel ik echte liefde. Zeker voor mijn Ficus. Jennifer Coates uit Los Angeles zal het helemaal met de dame in kwestie eens zijn.
Een andere belangrijke reden waarom mensen grote kamerplanten kopen is dat ze de lucht zuiveren in huizen, kantoren en andere afop afspraak ruimtes. Het bewijs daarvoor werd in 1989 geleverd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
Ze schrijven: 'Als je mensen ruimtereizen laat maken, moet je er dus voor zorgen dat een natuurlijk “life support system” meegaat’. Klinkt logisch, maar hoe doen ze dat? SpaceX vol Strelitzia’s? ISS met Philodendrons, Voyager met een varen?
Als mensen langdurig thuiswerken, neemt het aantal vage gezondheidsklachten toe. Denk aan hoofdpijn, geïrriteerde ogen, een droge mond en meer. Het wordt veroorzaakt door onze eigen woning.
Ons huis produceert onder meer vluchtige organische stoffen (VOS). Die zijn afkomstig uit meubels, verf en lijm. Ook fijnstof uit kachels. En radongas uit bouwmaterialen zoals stenen en beton.
Fijn om te weten dat grote kamerplanten deze stoffen uit de lucht filteren en zuurstof produceren. Dat blijkt ook uit onderzoeken van Wageningen Universiteit. Iedereen die last heeft van genoemde symptomen moet dus direct grote kamerplanten kopen. Het werkt genezend.
Kamal Meattle uit India leverde het bewijs. Hij werd ziek van de slechte lucht in zijn woonplaats Delhi. Allerlei klachten beperkten zijn leven zodanig, dat hij besloot te onderzoeken hoe hij zichzelf zou kunnen genezen.
Al snel ontdekte hij dat je ‘frisse lucht kunt laten groeien’. Hij vertelt erover in zijn indrukwekkende TED-talk ‘How to grow fresh air’
Kamal wist zijn gezondheid drastisch te verbeteren. Minder oogirritatie, minder hoofdpijn, een betere longcapaciteit. Hoe? Door meer makkelijk te onderhouden grote kamerplanten in huis te halen.
De kernboodschap van Kamal Meattle is dat je de lucht in een woning of een kantoor gezonder kunt maken. Simpelweg door in die ruimte voldoende grote kamerplanten te plaatsen. Hoe gezond het in je eigen woning is, bepaal je dus helemaal zelf.
Zoek naar een grote kamerplant die voldoet aan de voorwaarden. Kamal noemt een paar groene zuurstoffabriekjes en mini luchtzuiveringsinstallaties bij naam. Het gaat om de palm zoals onze Rhapis excelsa, ook bekend als de stokpalm. Maar een areca palm of een kentia palm kan ook.
Verder de Scindapsus Epipremnum aureum en de Sansevieria moonshine ofwel de Vrouwentong. Wat ons betreft past wereldkampioen lucht zuiveren Dracaena janet craig ook in dat rijtje. Net als de Spathiphyllum sensation die in het Nederlands Lepelplant heet.
Zo heb je dus een geweldige top 5 van luchtzuiverende grote kamerplanten. Je vindt een ruim assortiment kamerplanten op onze website. Vaak zijn ze makkelijk te onderhouden en hebben ze maar weinig water nodig.
Wij gunnen iedereen een gezuiverd binnenklimaat en een liefdesrelatie met zijn of haar kamerplanten. Maar hoe zit het met mensen die op de één of andere manier allergisch zijn voor planten? Of als je helemaal geen tijd hebt om voor je planten te zorgen? Of als je vaak weg bent?
Wat als in jouw omgeving zelfs een Cactus crepeert, de Yucca ‘jakkie’ zegt en de Pleomele protesteert? Dan zijn er gelukkig grote kunstplanten voor binnen.
Het mooie van grote kunstplanten voor binnen is dat ze hetzelfde rustgevende effect hebben als gewone grote kamerplanten. Kunstplanten worden ook nep planten genoemd, artificial plants of synthetische planten. Maar eigenlijk doe je ze daarmee tekort.
De nieuwste generatie kunstplanten is eigenlijk alleen nog door topkwekers of specialistisch ongedierte van echt te onderscheiden. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze artifcial orchideeën- en varenmix. Wat dacht je van deze Scindapsus klimplant of deze geweldige Philodendron Monstera. Dat is toch grote kunst?!
Bezoekers zijn vaak nieuwsgierig naar de kunstplanten in onze showroom. Geen wonder, want het ziet er allemaal zo levensecht uit. Is dat echte bloesem of lijkt dat maar zo? Wat een inventief gesnoeid bonsaiboompje, die is toch zeker wel echt? Nee hoor, prachtig nagemaakt.
We hebben een hele afdeling met allemaal kunstplanten. Veel mensen hebben de neiging even aan een plant te ruiken of te voelen. Ze willen op die manier zichzelf overtuigen. En altijd als ze het weten, verschijnt er een mooie glimlach op hun gezicht.
Grote kamerplanten zijn enorm in trek bij veel mensen. Tegelijkertijd is de interesse in kunstplanten ook flink gegroeid. Dat is niet vreemd, want de voordelen zijn legio. En dan maakt het niet of je kunstplanten voor kantoor zoekt of kunstplanten voor thuis.
Ze doen gewoon wat ze moeten doen: zorgen voor een relaxte groene omgeving. Geen stress weet je wel. Zo kun jij geconcentreerd je werk doen. Of volledig ontspannen op de bank gaan liggen, omgeven door je nieuwe groene vrienden.
Niet iedereen is een even gepassioneerd groenverzorger. Genoeg mensen die aarzelen met het kopen van een grote kamerplant. Ze weten: straks staat ie geel/bruin in een hoekje te verdorren. Dan wacht alleen nog een enkele reis naar de eeuwige GFT-velden.
Dat wil je een levend wezen niet aandoen. Dus koop je een kunstplant. Die hebben haast geen onderhoud nodig. Ze zijn niet bevattelijk voor besmettelijke ziekten en verwelken niet.
Kunstplanten hoef je niet te verpotten. Een praatje om ze beter te laten groeien is niet nodig. Je kunt gewoon op vakantie, zonder de buren te hoeven vragen jouw groen te verzorgen. Water geven is niet nodig.
Wat je wel kunt doen is af en toe stof afnemen. En heel soms even schoonmaken met een speciaal middel. Daarna staat jouw prachtige grote kunstplant te stralen of ie direct uit de jungle komt.
Kamerplanten kun je niet zomaar overal neerzetten. Koop je in een opwelling een Olifantsoor, past ie niet op de vensterbank. Te koud. Of de luchtvochtigheid is niet helemaal optimaal.
Kunstplanten kun je op elke plek kwijt. Ze zijn absoluut niet kieskeurig. Weinig licht is geen probleem, fris of warm, winderig of wat vochtig, het maakt allemaal niet uit.
Ze hebben geen schimmels of bacteriën en produceren geen pollen. Kunstplanten veroorzaken ook geen allergische reacties zoals hooikoorts. Ze zijn niet giftig. Wat fijn is met huisdieren en/of kinderen.