076

Okergeel keramiek met Ficus alii

Deze prachtige Ficus alii heeft soms de toevoeging binnendijkii. Vernoemd naar de Leidse botanicus en tuinman Simon Binnendijk (1821-1883). Hij maakte samen met Johannes Elias Teijsmann (1808-1882) plantkundige expedities in Zuidoost-Azië. Teijsmann was de toenmalig directeur van de Nederlandse botanische tuin in Buitenzorg. Dat is de huidige stad Bogor in Indonesië. Mede dankzij deze expedities groeide het aantal plantencollecties in de beroemde plantentuin van 900 naar 10.000. Veel van onze huidige kamerplanten zijn ontdekt tijdens deze reizen. In de bibliotheek van Harvard University liggen reisverslagen van Teijsmann. Hieronder een korte impressie van zo’n tocht.

Okergeel keramiek met ficus alii

Frisch en weelderig aanzien

“Den 10e julij des morgens zes uur stapten wij over op den klaarliggende stoomboot Kapoeas, waarmede wij de gelijknamige rivier binnenvoeren. Alles had een frisch en weelderig aanzien. We zagen langs de oever hutten op paaltjes van Maleijers en Dajaks. De bodem schijnt goud te bevatten. Van de inlanders kochten we ter vermaak een jonge beer die echter spoedig overleed. We vernamen dat een naburige sultan de gezegende leeftijd van 118 jaar schijnt te hebben bereikt. Op 28 julij bezochten we de Poeloe Madjang waar we in de hoger gelegen gedeelten een prachtige verzameling planten opdeden, waarbij 67 soorten voor het herbarium. Alle planten zijn naar ’s lands plantentuin te Buitenzorg gezonden waar de meesten levend aankwamen.”

Okergeel keramiek met Ficus alii: Een combinatie die een expeditie waard is!


Pot

Naam Okergeel keramiek
Hoogte 40cm
Diameter 35cm

Plant

Wetenschappelijke naam Ficus alii
Nederlandse naam Vijgenplant
Land van herkomst Zuidoost-Azië
Verzorging Makkelijk
Standplaats Halfschaduw
Water Weinig

Achtergrondinformatie

De Ficus is een populaire plant voor kantoor en thuis. Geen wonder, want hij is prachtig en de verzorging is eenvoudig. Het is ook goed om te weten dat de Ficus alii een van de meest krachtige luchtzuiverende planten is. Ideaal dus voor ruimtes waar de luchtomstandigheden voor verbetering vatbaar zijn.

Prijs

150,-