075

Okergeel keramiek pot met Dracaena Janet Craig

Eén van de grotere mysteriën in de wereld van pot plantcombinaties is de herkomst van de naam Janet Craig in de samenstelling Dracaena Janet Craig. Na uitgebreid speurwerk in internationale archieven werd duidelijk dat het om een Engelse lady ging die aan het eind van de negentiende eeuw in Afrika spionagewerk verrichte voor lokale stammen. Verkleed als Bedoeïense vrouw reisde ze op een kameel met een karavaan door de Sahara, terwijl ze vanuit Sudan de Dracaena probeerde mee te smokkelen naar Engeland.

Oker geel keramiek pot met dracaena janet craig

Dochter van een boomkweker

Janet was verliefd geworden op de heerlijke geur die deze Dracaena verspreidde. Ze wilde die geur perse meenemen naar haar cottage in Downton Abbey. Alle gevaren die een alleen reizende vrouw in de negentiende eeuw bedreigden nam ze daarbij voor lief. En het lukte haar. De plant kreeg een prominente plaats op haar vensterbank. Helaas wist Janet niet dat de Dracaena in onze regionen niet tot bloei komt. Ze wachtte en wachtte op die heerlijke geur. Tevergeefs. Ze stierf uiteindelijk van verdriet. Nee hoor, dit is kletspraat. In 1930 ontwikkelde een boomkweker in Philadelphia een variant op de Dracaena Warneckii. Hij noemde de nieuwe dracaenasoort naar zijn dochter Janet Craig.

Okergeel keramiek pot met Dracaena Janet Craig: een prachtige combinatie met de dochter van de boomkweker!


Pot

Naam Okergeel keramiek pot
Hoogte 25cm
Diameter 20cm

Plant

Wetenschappelijke naam Dracaena Janet Craig
Nederlandse naam Drakenbloedboom
Land van herkomst Afrika
Verzorging Makkelijk
Standplaats Halfschaduw
Water Weinig

Achtergrondinformatie

Zo op het oog lijkt deze Okergeel keramiek pot op een alledaagse terracotta onderpot. Niets is minder waar. De vorm van de pot is een soort oervorm aller plantenpotten. Laat een kind een plantenpot tekenen en het ziet er zo uit. Het is geweldig design, oerdegelijk keramiek met een subtiele emaillering. En kijk die Dracaena Janet Craig eens stralen van geluk. Een droomkoppel.

Prijs

150,-