027

Fuga steel mirror and eggshell vase met Cereus peruvianus monstrose

Een vaas als een muziekstuk, dat is deze Fuga. Het betekent vluchten in het Italiaans en als muziekvorm is het herkenbaar aan de meerstemmigheid en de gevarieerde herhaling. Kijk naar deze vaas en je ziet het meteen. Tegelijkertijd straalt hij iets heerlijk onheilspellends uit. Een futuristisch drama met een hoofdrol voor deze ‘Game of Thrones’- achtige sciencefiction ruïne, waarvan de glanzende resten alleen maar de troosteloosheid van ‘Westeros’ lijken te weerspiegelen. Gelukkig is nog niet alles verloren, want kijk: in onze fuga is leven geworteld en wel een zuilcactus van onaardse schoonheid.

Fuga steel mirror and eggshell vase met cereus peruvianus monstrose

Monster

De zuilcactus wordt door geleerde dames en heren Cereus peruvianus monstrose genoemd. En die naam vertelt ons dat de cactus weliswaar naar Peru is vernoemd, maar in meer Zuid-Amerikaanse landen voorkomt. Het is een taaie rakker die weinig nodig heeft om in het wild wel tien meter hoog te worden. Vandaar het monster in zijn naam. In onze huiskamer groeit hij maximaal tot zo’n anderhalve meter. En hij is zeer makkelijk te onderhouden, maar dat spreekt haast vanzelf.

Fuga steel mirror and eggshell vase met Cereus peruvianus monstrose: vol muziek en schoonheid


Pot

Naam Fuga steel mirror and eggshell vase
Hoogte 81cm
Diameter 47cm

Plant

Wetenschappelijke naam Cereus peruvianus monstrose
Nederlandse naam Zuilcactus
Land van herkomst Noord-Argentinië, Uruguay, Paraguay
Verzorging Makkelijk
Standplaats Zon
Water Weinig tot geen

Achtergrondinformatie

De Cereus cactus is bijzonder én populair. Op een houtige onderstam groeit de cactus wolkvormig omhoog. De stamverdikkingen vormen als het ware etages voor de gladde, leerachtige plantdelen. Die worden beschermd door de langwerpige stekels. De strips op deze handgemaakte pot geven het effect van een gebroken spiegel. Ze zijn ingebed in donkere eggshell; in hars gegoten gebarsten eierschaal. Glad versus ruw, blinkend versus donker, weerkaatsend versus absorberend, het is duidelijk dat deze pot vol contrasten een zelden vertoonde afwerking heeft.

Prijs

2600,-